CHAŁWA, PRZEPISY KULINARNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHAŁWA    „FATIMY”

 

Przygotuj:

10 jajek

1 kg mąki

1łyżeczkę sody do pieczenia

szczyptę soli

1 paczkę cukru waniliowego

1 paczkę rodzynek

200 gram pokruszonych orzechów włoskich

0,5l miodu

1 szklankę cukru

1,5l oleju

szeroki garnek lub głęboka patelnia

mały kawałek skórki od chleba

 

CIASTO -   jajka+mąka+soda+sól+cukier waniliowy

 

Wykonujemy cienkie placki jak na makaron, kroimy je na pasemka i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Po wyjęciu mieszamy ciasto z rodzynkami, orzechami i wcześniej specjalnie przygotowanym miodem dzięki, któremu będziemy mogli uformować kształt ciasta.

 

MIÓD-    0,5l miodu łączymy ze szklanką cukru i gotujemy około 15-20min. W międzyczasie sprawdzamy czy miód ma konsystencję karmelu i czy się już krystalizuje. Jeżeli miód źle przygotujemy ciasto nie będzie miało dobrego spoiwa
i rozsypie się.

 

              Dobrej zabawy i smacznego

CHAŁWA    „FATIMY”

 

Przygotuj:

10 jajek

1 kg mąki

1łyżeczkę sody do pieczenia

szczyptę soli

1 paczkę cukru waniliowego

1 paczkę rodzynek

200 gram pokruszonych orzechów włoskich

0,5l miodu

1 szklankę cukru

1,5l oleju

szeroki garnek lub głęboka patelnia

mały kawałek skórki od chleba

 

CIASTO -   jajka+mąka+soda+sól+cukier waniliowy

 

Wykonujemy cienkie placki jak na makaron, kroimy je na pasemka i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Po wyjęciu mieszamy ciasto z rodzynkami, orzechami i wcześniej specjalnie przygotowanym miodem dzięki, któremu będziemy mogli uformować kształt ciasta.

 

MIÓD- 0,5l miodu łączymy ze szklanką cukru i gotujemy około 15-20min. W międzyczasie sprawdzamy czy miód ma konsystencję karmelu i czy się już krystalizuje. Jeżeli miód źle przygotujemy ciasto nie będzie miało dobrego spoiwa
i rozsypie się.

 

                            Dobrej zabawy i smacznego

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl