CHAŁWA, PRZEPISY KULINARNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHAŁWA „FATIMY”
Przygotuj:
10 jajek
1 kg mąki
1łyżeczkę sody do pieczenia
szczyptę soli
1 paczkę cukru waniliowego
1 paczkę rodzynek
200 gram pokruszonych orzechów włoskich
0,5l miodu
1 szklankę cukru
1,5l oleju
szeroki garnek lub głęboka patelnia
mały kawałek skórki od chleba
CIASTO - jajka+mąka+soda+sól+cukier waniliowy
Wykonujemy cienkie placki jak na makaron, kroimy je na pasemka i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Po wyjęciu mieszamy ciasto z rodzynkami, orzechami i wcześniej specjalnie przygotowanym miodem dzięki, któremu będziemy mogli uformować kształt ciasta.
MIÓD- 0,5l miodu łączymy ze szklanką cukru i gotujemy około 15-20min. W międzyczasie sprawdzamy czy miód ma konsystencję karmelu i czy się już krystalizuje. Jeżeli miód źle przygotujemy ciasto nie będzie miało dobrego spoiwa
i rozsypie się.
Dobrej zabawy i smacznego
CHAŁWA „FATIMY”
Przygotuj:
10 jajek
1 kg mąki
1łyżeczkę sody do pieczenia
szczyptę soli
1 paczkę cukru waniliowego
1 paczkę rodzynek
200 gram pokruszonych orzechów włoskich
0,5l miodu
1 szklankę cukru
1,5l oleju
szeroki garnek lub głęboka patelnia
mały kawałek skórki od chleba
CIASTO - jajka+mąka+soda+sól+cukier waniliowy
Wykonujemy cienkie placki jak na makaron, kroimy je na pasemka i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Po wyjęciu mieszamy ciasto z rodzynkami, orzechami i wcześniej specjalnie przygotowanym miodem dzięki, któremu będziemy mogli uformować kształt ciasta.
MIÓD- 0,5l miodu łączymy ze szklanką cukru i gotujemy około 15-20min. W międzyczasie sprawdzamy czy miód ma konsystencję karmelu i czy się już krystalizuje. Jeżeli miód źle przygotujemy ciasto nie będzie miało dobrego spoiwa
i rozsypie się.
Dobrej zabawy i smacznego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]