CIASTA, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ambasador 1
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki krupczatki
Zależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę.Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1l mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła
Z 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać.Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.
1 część: 2 łyzki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)
2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła.
Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.
Smacznego.
Ambasador 2
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Poznałam przepis na takie ciasto kilkanaście lat temu jeszcze na studiach.
ok. 1,5 szklanki cukru
ok. 2 szkl. mąki
4 jaja
2 łyżki łagodnego kakaa
kostka masła
3/4 szkl. mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe
powidła lub konfitury do przełożenia
W rondelku rozpuścić masło , dodać cukier , kakao i mleko. Z powstałej masy odlać ok. 1/2 szkl. na polewę , do reszty dodać żółtka , mąkę , proszek do pieczenia i na końcu pianę z ubitych jajek . Piecze się ok. 45 minut w tortownicy , przełożyć konfiturami a na wierzch wylać polewę wymieszaną z wiórkami .
Pewno powiecie , że to "murzynek" , ale o ile się użyje odpowiednią ilość kakaa , tzn. nie za dużo ciasto jest w smaku wyjątkowo delikatne i po prostu smaczne .
Osobiście nie lubię "murzynka " , a "ambasadora" bardzo.
Smacznego !
Ambasador 3
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
biszkopt:
3 jajka
3 lyzki cukru
2 lyzki maki pszennej + 1 lyzka maki ziemniaczanej
Tortownice posmarowac tluszczem i posypac tarta bulka. Bialka ubic na sztywna piane. Wciaz ubijajac, dodac stopniowo cukier i roztrzepane zoltka. Delikatnie zamieszac make. Piec w niezbyt goracym piekarniku okolo 30 min.
4 jajka
1 lyzka maki pszennej
6 dkg. maki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
40 dkg. cukru
3 kostki masla + 1 kostka margaryny
cytryna
kakao
kieliszek spirytusu
czekolada (posiekana)
bakalie: orzechy, rodzynki
ananasy w krazkach
2 galaretki
Jajka ubic z obydwoma rodzajami maki. Zagotowac mleko z cukrem, dodac ubite jaja z maka, mieszajac pozostawic na ogniu az zgestnieje. Ostudzic. Maslo utrzec na pulchna mase, nastepnie dodawac stopniowo budyn. Po utarciu podzielic na dwie czesci . Do jednej dodac sok z cytryny. (Bialej masy moze byc wiecej bo w drugiej bakalie zwiekszaja objetosc). Do drugiej kakao, spirytus, posiekana czekolade, orzechy i rodzynki. Przygotowac galaretke, ostudzic ( tuz przed uzyciem powinna byc lekko stezala)
Amoniaczki
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
40 dag (2 szklanki) mąki,
10 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
szklanka mleka,
2 jaja,
łyżeczka sypkiego amoniaku,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do blachy
Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.
ANIOŁEK
Dodano: 2004-12-21 12:20:36
Język: niezdefiniowany
CIASTO:
2 jaja,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki cukru,
1 łyż. mąki ziemniaczanej,
0,5 kg mąki,
1/2 margaryny,
1 łyżeczka amoniaku.
KREM:
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
1 szklanki śmietany,
3 szklanki mleka,
1 szklanki cukru,
1 margaryna.
CIASTO:
Jaja,cukier,śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki.
1 placek(piec około 25 minut).
KREM:
Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Zagotować mleko z cukrem i margaryną i mierzając stopniowo dolewać zmiksowana jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch. Schłodzić, ustawić do lodówki. Wierzch można udekorować tężejącą galaretką.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]