CIASTO Z SEREM, Książka kucharska-przepisy moje i zebrane
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO Z SEREM, BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
ciasto:
· 1 paczka margaryny
· 1/2 paczki masła
· 8 żółtek
· 2 łyżki kwaśnej śmietany
· 4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 1/2 mąki pszennej, 4 1/2 łyżki cukru
masa serowa:
· 8 białek
· 2 jajka
· 1 kg sera białego półtłustego niekwaśnego
· 2 budynie śmietankowe
· 3/4 kostki masła
· 1 1/2 szklanki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 2 puszki brzoskwiń
Wykonanie:
1. Przygotowując ciasto należy posiekać masło i margarynę z mąką.
2. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagnieść.
3. 1/4 ciasta zamrozić, pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć do brytfanny, ponakłuwać widelcem.
4. Zmielić ser. Utrzeć 2 całe jajka.
5. Do sera dodać utarte jajka, szklankę cukru, budyń, masło i wszystko utrzeć. Wyłożyć masę serową na ciasto.
6. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w plastry, ułożyć na masie serowej.
7. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na brzoskwinie
8. Na białka zetrzeć na grubej tarce zamrożone wcześniej ciasto.
9. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 45 - 50 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]