CHLEBEK CZOSNKOWO ZIOŁOWY, kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEBEK CZOSNKOWO-ZIOŁOWY
(przepis znalazłam na GOTUJE, BO LUBIĘ)
CIASTO
3 szklanki mąki
1 opakowanie suchych drożdży
3 łyżki masła
250 ml mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
NADZIENIE
100 g stopionego, ostudzonego masła
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki parmezanu startego na drobnych oczkach
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Gdy zaczną bąbelkować można do miski dorzucić przesianą mąkę, sól, jajka oraz stopione masło. Zagnieść elastyczne ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na min. 45 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt. Ciasto posmarować masłem oraz posypać czosnkiem, parmezanem i pietruszką. Całość pociąć na równe prostokąty. Złożyć razem i postawić pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać parmezanem. Odstawić do podrośnięcia na min. 20 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. wstawić chlebek na około 40 min, do zrumienia.
SMACZNEGO!!!