CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ, Kuchnia, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
Składniki:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 szklanki cukru pudru
· g masła
· 3 duże żółtka
· 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
· 1 kg rabarbaru
· 6 łyżek cukru
· 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Kruszonka:
· 185 g mąki pszennej
· 100 g cukru
· 125 g masła
· cukier waniliowy (1 opakowanie)
Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut
** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć wodą - dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru do ciasta!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]