CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

 

 

Składniki:

·         2 szklanki mąki pszennej

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         g masła

·         3 duże żółtka

·         1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

·         1 kg rabarbaru

·         6 łyżek cukru

·         1/2 szklanki dżemu truskawkowego

 

Kruszonka:

·         185 g mąki pszennej

·         100 g cukru

·         125 g masła

·         cukier waniliowy (1 opakowanie)

 

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.

 

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.

 

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

 

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

 

Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

 

* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut

 

** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć wodą - dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru do ciasta!

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl