CIASTO BANANOWE Z MAKIEM, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO BANANOWE Z MAKIEM

 

 

Składniki:

·         245 g mąki pszennej

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         1/4 łyżeczki soli

·         3 łyżki suchego maku

·         170 g bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)

·         90 ml maślanki lub zsiadłego mleka

·         113 g miękkiego masła

·         150 g drobnego cukru

·         2 duże jajka

 

Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.

 

W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.

 

W misie miksera zmiksować masło, do puszystości. Dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, miskując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.

 

Formę na babkę* wysmarować masłem, oprószyć semoliną (lub bułką tartą, kaszą manną). Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).

 

Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.

Składniki na lukier cytrynowy:

·         70 g cukru pudru

·         skórka otarta z 1 cytryny

·         1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

Wszystkie składniki na lukier utrzeć (ja to robię wypukłą stroną łyżki), ozdobić ciasto.

 

·         piekłam w nietypowej formie na babkę o średnicy 25 cm, wysokości 8 cm, z kominem o szerokości 12 cm

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl