CAPUCCINO, Książka kucharska

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CAPUCCINO

 

 

Biszkopt:

 

4 jajka

szklanka mąki krupczatki

¾ szl. cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Po upieczeniu i ostygnięciu nasączamy biszkopt ponczem.

Poncz do nasączenia ciasta: (sok z cytryny+woda+cukier+rum)

 

Masa:

Masło śmietankowe, lub margaryna

1 szklanka cukru pudru

4 żółtka

2 serki waniliowe

2 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane)

galaretka cytrynowa

biszkopty

kawa

 

Przygotować galaretkę (rozpuścić w szklance wody) – pozostawić do tężenia. Zaparzyć mocną kawę (pozostawić do wystygnięcia).

Masło, cukier puder i żółtka utrzeć. Dodać serki waniliowe i mleko w proszku. Kiedy galaretka będzie się ścinała wlać ją do masy – wymieszać całość. Wylać połowę na upieczony biszkopt. Następnie moczyć biszkopty w zaparzonej wcześniej kawie i wkładać je w masę. Całość zalać pozostałą masą i posypać kawą mieloną lub startą na tarce gorzką czekoladą.

 

Aby masy było więcej można dodać 1 serek, 1 szkl. mleka i 1 galaretkę więcej.

 

 

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl