CAPUCCINO, Książka kucharska
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CAPUCCINO
Biszkopt:
4 jajka
szklanka mąki krupczatki
¾ szl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Po upieczeniu i ostygnięciu nasączamy biszkopt ponczem.
Poncz do nasączenia ciasta: (sok z cytryny+woda+cukier+rum)
Masa:
Masło śmietankowe, lub margaryna
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
2 serki waniliowe
2 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane)
galaretka cytrynowa
biszkopty
kawa
Przygotować galaretkę (rozpuścić w szklance wody) – pozostawić do tężenia. Zaparzyć mocną kawę (pozostawić do wystygnięcia).
Masło, cukier puder i żółtka utrzeć. Dodać serki waniliowe i mleko w proszku. Kiedy galaretka będzie się ścinała wlać ją do masy – wymieszać całość. Wylać połowę na upieczony biszkopt. Następnie moczyć biszkopty w zaparzonej wcześniej kawie i wkładać je w masę. Całość zalać pozostałą masą i posypać kawą mieloną lub startą na tarce gorzką czekoladą.
Aby masy było więcej można dodać 1 serek, 1 szkl. mleka i 1 galaretkę więcej.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]