CIASTO PLEŚNIAK, Książki kucharskie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO PLEŚNIAK
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jaj
- 25 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 50 dag jabłek ( lub dżem)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,a następnie posiekać margarynę z 5 żółtkami . Dodać pół szklanki cukru i wyrobić ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Resztę podzielić na dwie części . Do jednej dodać kakao. Jabłka umyć , podzielić na kawałki i rozgotować, przetrzeć przez sito , ostudzić i ułożyć na cieście..
Schłodzone ciasto jasne zetrzeć na tarce z dużymi otworami bezpośrednio na jabłka.
Ubić pianę z 5 białek z szklanką cukru.
Ułożyć na startym cieście.
Na wierzch zetrzeć ciasto z kakao i posypać na wierzch.
Piec około 45-60minut w gorącym piekarniku
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]