CIASTO PLEŚNIAK, Książki kucharskie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

                                                                         CIASTO PLEŚNIAK

 

-  3 szklanki mąki

-  1,5 szklanki cukru

-  5 jaj

-  25 dag margaryny

-  1 łyżeczka proszku do pieczenia

-  1 łyżka kakao

-   50 dag jabłek ( lub dżem)

 

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,a następnie posiekać margarynę z 5 żółtkami . Dodać pół szklanki cukru i wyrobić ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Resztę podzielić na dwie części . Do jednej dodać kakao. Jabłka umyć , podzielić na kawałki i rozgotować, przetrzeć przez sito , ostudzić i ułożyć na cieście..

Schłodzone ciasto jasne zetrzeć na tarce z dużymi otworami bezpośrednio na jabłka.

Ubić pianę z 5 białek z szklanką cukru.

Ułożyć na startym cieście.

Na wierzch zetrzeć ciasto z kakao i posypać na wierzch.

 

Piec około 45-60minut w gorącym piekarniku

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl