CHRZAN, ►PRZEPISY KULINARNE, Kulinaria SmAcZnEgO
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHRZAN:
Słoiczek lub 2 słoiczki chrzanu ostrego ( może być i z kwaskiem , byle by był ostry ) .
6 jaj ugotować na twardo .
Chrzan oddusic na sitku . Jaja zetrzeć na średniej tarce , dać śmietanę , szczyptę cukru i soli do smaku . Wymieszać. Jeśli chrzan jest za ostry , dodać starte na tarce 1 ugotowane jajko
Sos tatarski :
4-5 jaj ugotować na twardo i pokropić w kosteczkę,
Ogórek konserwowy pokroić w kostkę,
Grzybki marynowane pokroić,
Dodać do tego majonez , śmietanę , sól i pieprz
Udka porządnie umyć , naciąć każde udko w dwóch miejscach i w te kieszonki wsadzić oczyszczony ząbek czosnku ( 2 ząbki czosnku na udko ) , następnie natrzeć przyprawą do udek - KNOR( taki wymalowany na złoty kolor kurczak0 . Położyć na tacce i wstawić na godzinkę do lodówki .
W międzyczasie 5 główek cebuli obrać , przekroić na pół .
Do naczynia żaroodpornego , brytfanki czy rondelka- jak kto woli , wkładamy na spód pokrojone w duże plastry pół margaryny ( tej zwykłej ) , na to układamy udka i na wierzch rozkładamy pokrojone połówki cebuli . Gdy tłuszcz się rozpuści i uznamy , że jest go za mało – można podlać troszkę wody . Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika .
Temperatura pieczenia- 170-180 stopni , na około 90-100 minut .
Po około 30 minutach przewracam udka i co jakiś czas podlewam tym sosikiem . Po 80 minutach ściągam pokrywkę i udka nabierają pięknego złotego koloru
CYTRYNÓWKA
2 i 1/2 szklanki wody i niepełna szklanka cukru - zagotować razem i wystudzić
6 cytryn ( takich okrągłych , z cieńką , żółtawą skórką) sparzyć wrzatkiem , obciąć dół i górę , pokroić na cieniutkie plasterki , dać do dużego słoja z zakretką , zalać wystudzoną wodą , ½ litra spirytusu i zakręcić słój ( by nie uciekły procenty ).
Odstawić na 8 godzin !!!!- (nie przegapić tych 8 godzin , bo później jest bardzo gorzkie ), przecedzić, wstawić do lodówki i jest pyszotaaaa
Miodówka tez dobra , ale słodka- 5 łyżek miodu , troszkę cukru przypalić w małym garnuszku na wolnym ogniu na złoty kolor . Wlać
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]