CHLEB DOMOWY, kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEB DOMOWY

 

CIASTO:

              30 g drożdży (1/3 małej paczki)

              2,5-3 szkl. mąki białej

              1 szkl. mąki razowej  żytniej

              1 szkl. mąki razowej pszennej

 

DO POSYPANIA:

              2 łyżki (do wyboru) ziaren słonecznika, maku, sezamu, siemienia lnianego

 

DO WYSMAROWANIA BLACHY:

              1 łyżeczka oleju

 

DZIAŁANIE:

              Jeżeli nie możesz kupić mąki razowej, zastąp ją białą mąką wymieszaną z otrębami pszennymi w proporcji 1:1. W dużej misce rozpuść drożdże w dwóch szklankach ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodaj mąkę żytnią i pszenną oraz jedną szklankę białej, wymieszaj. Wystarczy zrobić to łyżką - po prostu parę razy zamieszać.

Miskę odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie wysmaruj olejem foremkę do keksu (35x12 cm, o wysokości nie mniejszej niż 7 cm). Po półgodzinie ciasto w misce znacznie powiększy swoją objętość. Dodaj do niego pozostałą mąkę, jedną łyżkę soli

i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką przez około 5 minut. Powinno mieć dość gęstą konsystencję. Gotowe ciasto przełóż do foremki. Będzie się kleiło do rąk, ale i z łatwością z nich spadało. Dłonią zmoczoną wodą wygładź ciasto po wierzchu i posyp ziarnami słonecznika.

              Włącz piekarnik i nastaw go na największy ogień. Wstaw ciasto i zostaw drzwiczki półprzymknięte. Przez następne pół godziny chleb będzie rósł. Kiedy wypełni całą foremkę, zamknij drzwiczki piekarnika. Pozwól temperaturze osiągnąć
200°C i utrzymując ją przez cały czas pieczenia.

                    W zależności od tego, jak szczelny jest piekarnik, chleb będzie się piekł od 30 - 45 minut, licząc od zamknięcia drzwiczek. Jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor.

 

 

 

 

Smacznego!

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl