CEBULA, Przyprawy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CEBULA
(Allium cepa)
POCHODZENIE
Pochodzi z Azji Środkowej i północno-zachodnich Indii.
HISTORIA
Z Azji rozprzestrzeniła się do krajów basenu Morza Śródziemnego. Do Europy trafiła za sprawą wojsk rzymskich. W Egipcie karmiono cebulą głównie niewolników stawiających piramidy. Cebula ratowała tez marynarzy przed szkorbutem (chorobą wywoływaną brakiem witaminy C).
WŁAŚCIWOŚCI
Charakterystyczny, bardzo ostry smak i zapach. Krojona powoduje łzawienie. Szczypior jest łagodniejszy zarówno w smaku, jak i w zapachu.
ZASTOSOWANIE
Łatwiej chyba byłoby napisać, do czego cebuli się nie używa... Nie używa się jej do dań słodkich. Cebulę można spożywać jako dodatek do wszelkiego rodzaju surówek, sałatek, dań mięsnych, rybnych i warzywnych – na surowo, gotowaną, duszoną, smażoną i pieczoną. Pod wpływem temperatury jej smak i zapach łagodnieje, staje się słodkawy. Cebulę można również marynować – samą lub z innymi warzywami.Szczypior pełni często funkcję dekoracyjną, jest dodawany do twarogów, surówek, sałatek, jajecznicy. Można też stosowac w kuchni cebulę suszoną i granulowana, ale ma ona o wiele słabszy smak i zapach niż świeża.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]