CIASTO Z MIGDAŁAMI, Kuchnia, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO Z MIGDAŁAMI, CYNAMONEM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
· 175 g zmielonych migdałów
· 175 g miękkiego masła
· 120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)
· 175 g mąki
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 jajko
· 1 żółtko
· 450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki
Ponadto:
· cukier puder do posypania
Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]