CIASTO Z MASĄ, PRZEPISY KULINARNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 CIASTO Z MASĄ
Z MLEKA SKONDENSOWANEGO

Składniki:

·         biszkopt przekrojony na 3 części zrobiony wg przepisu na biszkopt

·         puszka niesłodzonego mleka skondensowanego

·         błyskawiczna śmietanka do ubijania w proszku

·         lukier cytrynowy

·         filiżanka kawy z cukrem (w proporcjach jak do picia)

Biszkopt ponczujemy posłodzoną kawą. Mleko skondensowane ubijamy ze śmietanką w proszku. Ubitą masą przekładamy biszkopt i polewamy go lukrem.

Ciasto powinno poleżeć w lodówce około doby by masa porządnie zgęstniała.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA BISZKOPT

Składniki:

·         8 jajek

·         2 szkl. cukru

·         1 szkl. mąki

·         1 szkl. mąki ziemniaczanej

Jaja wbijamy do garnka, który wkładamy do drugiego, większego garnka z wodą na dnie i umieszczamy na małym ogniu (uwaga woda z większego garnka nie może dotykać tego, w którym są jajka). Podczas, gdy woda w dolnym garnku się gotuje, ubijamy jajka mikserem ręcznym, dosypując powoli cukier. Ubijamy przez 10-15 minut, do czasu aż masa jajeczno-cukrowa zacznie sztywnieć. Wtedy zdejmujemy garnek znad pary wodnej, powoli dodajemy obie przesiane i wymieszane ze sobą maki i bardzo delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy (nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką ryżową, taką jak dla dziecka lub jeśli kto nie ma zwykłą bułką tartą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°-200°C na około pół godziny. Biszkopta sprawdzamy delikatnie patyczkiem czy dobry, jeśli po wbiciu nic się do niego nie przykleja to możemy wyłączyć piekarnik.

Istnieje też szkoła wlewania do ciasta biszkoptowego do dużej tortownicy niczym nienasmarowanej. Daje to ten efekt, że upieczony biszkopt przykleja się do ścianek tortownicy i trzeba go delikatnie odciąć od niej nożem tak, żeby nie uszkodzić ciasta. Może pracy ciut więcej, ale za to brzegi biszkoptu wolne są całkowicie od dodatkowych posypek, nawet tak delikatnych jak kaszka ryżowa.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika (uwaga na przeciągi, bo może siąść) i odwracamy dnem do góry nad dużym talerzem do ciast, tak by górą biszkoptu po upieczeniu było jego dno, wtedy wierzch będzie równy.

LUKIER POMADKOWY (CYTRYNOWY)

Staropolski, tradycyjny przepis wg. 'Kosowskiej Kuchni Jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M. Arcta w Warszawie

Składniki:

·         50 dkg cukru

·         3/4 szklanki wody

·         cytryna

Cukier zalać wodą, najlepiej wieczorem, niech stoi całą noc. Na drugi dzień gotować w rondlu, przykrytym szczelną pokrywką - na wolnym ogniu, aż zacznie perełkować. Próbować na łyżce lub nożu, a gdy się nie rozlewa, wtedy naczynie wstawić w zimną wodę i ucierać . Kiedy bieleje, dodać soku z cytryny i trzeć do zupełnej białości. Polewać tort nim zastygnie.

Można też ugotowany do odpowiedniej gęstości syrop wstawić do naczynia z wodą, skropić cytryną i trzeć aż wystygnie. Dla zabarwienia lub smaku można dodać soku różanego, pomarańczowego, a w braku tych soku z buraka.

 

      

 

 

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl