CIASTO DO KAWY, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO DO KAWY
Składniki
CIASTO:,
biszkopt z 5 jajek,
Masa:,
3 łyżki mąki zwykłej,
0,5 l mleka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
1/2 kostki margaryny,
1 masło,
5 żółtek,
pianka:,
5 białek z jajka,
2 łyżki żelatyny,
1/2szklanki wody,
1. szklanka cukru,
Polewa:,
1/2 kostki margaryny.,
2 łyżki kakao,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Upiec biszkopt z 5 jajek. duża forma
2. Masa: z 1/2 litry mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać 5 żółtek i 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru. resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane składniki i ugotować jak budyń. Wystudzić, utrzeć masło i margarynę połączyć z budyniem ciągle ucierając, wyłożyć na biszkopt i rozsmarować
3. Pianka: żelatynę zalać 1/2 szklanki wody , gdy napęcznieje rozpuścić na gorącym ogniu , ubić pianę z 5 białek z 1 szklanką cukru, wlać do tego ciepłą żelatynę , szybko mieszając wylać na masę.
4. Polewa: margarynę roztopić , dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru mieszając. Gdy trochę ostygniewlać wlać roztrzepane jajko, mieszać do połączenia składników letnie wylać na piankę.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]