CHŁODNIK PODLASKI, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHŁODNIK PODLASKI
1duża cebula,
1łyżka stołowa soli (smaczniejsza gruba),
2-3 ogórki (najlepiej gruntowe ,duże),
1 pęczek rzodkiewki,
1koperek,
½ szklanki śmietany,
sok z cytryny lub ocet,
1 ½ litra wody dobrej jakości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i utrzeć. Dodać pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalać wodą dobrej jakości, surową (ze studni głębinowej, źródełka lub mineralną niegazowaną), doprawić sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodać śmietanę (może być gęsta, kwaśna), drobno posiekany koperek, wymieszać, podawać.
Podawać w miseczkach, kompotierkach lub kubeczkach do drugiego dania lub jako napój chłodzący.
Najsmaczniejszy po około dwóch godzinach po przygotowaniu.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]