CHLEBY, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEBY
BUŁKI
SŁODKIE
INNE
JOGURTY
·
·
·
·
SERY BIAŁE
·
Z SOJI
·
·
MAKARONY
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
RYŻ
·
·
·
·
·
·
KASZA
·
·
INNE
·
SAŁATKI
·
·
·
·
PRODUKTY TłUSZCZOWE.
Można łączyć je w jednym posiłku.
JAJA- całe
WĘDLINY i MIĘSA
Kabanosy
Sucha krakowska
Myśliwska
Mięso w zasadzie każde.Uwaga na gotowe mielone-może zawierać różne świństwa
ŚMIETANA:
Każda powyżej 18% tłuszczu
Krasnystaw - śmietana 18%
SM Somlek Sokółka - śmietana 18%
Zott - śmietana 18 %
TłUSZCZE
oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia do sałatek, z drugiego tłoczenia do smażenia)
olej sojowy,
olej słonecznikowy,
olej z pestek winogron
SERY
muszą mieć powyżej 18% tłuszczu:
sery żółte twarde typu Cheddar, Parmezan.
sery półmiękkie typu Edam,
sery miękkie z przerostem białej pleśni typu Brie, Camembert,
sery z przerostem pleśniowym typu Gorgonzola
mozzarella,
sery świeże (bez lub z minimalną ilością węglowodanów) typu feta, ricotta,mascarpone -te sery jako białe maja ograniczenie do 100g/ dobę.
Uwaga ograniczenie do 100 g /dobę dotyczy wszystkich białych serów łącznie z chudym twarogowym
sery miękkie z naturalną pleśniową skórką - zwykle kozie typu Saint Marcellin.
ORZECHY I PESTKI
Dozwolone tylko w II fazie
Słonecznik
Siemię lniane
Sezam
WARZYWA:
sałata,
ogórek,
pomidor,
papryka,
bakłażan,
kabaczek, kabaczek jest zabroniony IG=75
karczoch,
fenkuł,
cebula,
fasolka szparagowa zielona i żółta,
cukinia,
por,
seler surowy,
kapusty,
brukselka,
ogórki kiszone,
kapusta kiszona,
szpinak,
boćwina,
rzodkiew (NIE RZEPA!),
endywia,
szczaw.
RYBY
właściwie wszystkie
DODATKI:
Majonez - Społem - Majonez Kielecki
przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także wiele kartonikowych
ocet
sok z cytryny
sos sojowy Kikkoman
czosnek
wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta,
wszelkie inne)
przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!!
nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu..
chrzan (bez cukru)
pieczarki
grzyby
PRODUKTY WĘGLOWODANOWE
Można łączyć je w jednym posiłku.
Białka jaj
CHLEB
ma ograniczenie do 100g/1 posiłek
Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB WIELOZBOŻOWY PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB TURYSTYCZNY PEŁNOZIARNISTY Z KIEŁKAMI PSZENICZNYMI
Mastermacher CHLEB O OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Z CEBULĄ
Wasa - Żytnia, Sport (Crisp, Break)
Grafschafter -chleb typu Wasa z Lidla (niebieskie opakowanie)
JOGURTY
do 1,5% tłuszczu
Zott - Jogovita jogurt naturalny bez cukru
Zott - Jogobella light (bez kontrowersyjnie brzoskwiniowa)
OSM Sanok - Bio-Jogurt Naturalny 0% tłuszczu
OSM Sanok - Bio-Jogurty owocowe 0% tłuszczu bez cukru (truskawka, jagoda, brzoskwinia, wiśnia, jabłko , morela, malina)
Lidlowe naturalne z "Pilosa" i z "Naturis"
Lidlowe te owocowe ze słodzikiem -zawartość tłuszczu 0,1%
MLEKO
do 1,5% tłuszczu -ma ograniczenie do 100g/1 posiłek
...