CHLEB Z ZIEMNIAKAMI, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

Chleb z pieczonymi ziemniakami

 

Zaczyn (Pate Fermente):

300g bialej pszennej maki chlebowej

195g wody

6g soli

0.6g swiezych drozdzy (1/8 lyzeczki suchyc drozdzy instant)Rozpuszczam drozdze w wodzie, dodaje make i sol. Mieszam dobrze, zakrywam szczelnie folia. Zostawiam na 12 -16 godzin w 21C.

 

Ciasto chlebowe:

550g bialej pszennej maki chlebowej

150g maki pszennej razowej

415g wody

18g soli

12g swiezych drozdzy

250g upieczonych (lub ugotowanych) ziemniakow, pokrojonych na kawalki, moga byc w lupinkach

caly zaczyn (pate fermente)

 

wszystkie skladniki za wyjatkiem zaczynu dodaam do miski i dobrze wymieszalam (ok.3minut) Powoli , po kawalku, dodalam zaczyn, sparwdzilam hydracje...ciasto ma byc gladkie ale nie luzne. Dodane ziemiaki spowoduja,, ze wypieczony chleb bedzie wilgotny. Zagniatalam jeszcze przez 3-4 minuty. przykrylam folia i zostawilam na 1 1/2 godizny w 24C. Zlozylam raz - po 45 minutach.

 

Ciasto podzielilam i uformowalam dwie luzne kule, ktore ulozylam na stole , zlaczeniami do gory. Przykrylam i pozwolilam im odpoczac...20 min. Nastepnie uformowalam bochenki i pozwolilam wyrosnac pod przykryciem...ok 1 1/4 godz, w 24C.

 

Rozgrzalam piec, a w nim kamien...pieklam chleby w 230C z normalna para ok 35 min, obnizajac nieco temperature po 15 min...dodatek ziemniakow powoduje, ze chleb dosc szybko nabiera koloru lecz rowniez potrzebuje dosc dlugiego wypieku.

Goraco polecam!

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl