CHALKI, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Challah (przepis z M. Glezer "A Blessing of Bread", podany przez Mirabbelke, ktorej dedykuje ten blogowy wpis. Dziekuje!)
80g zakwasu
1/2 szklanki wody
450g maki wysokoglutenowej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
60g miodu
¼ szklanki oleju kukurydzianego
60g masła
Na glazurę:
Pol jajka
1 łyżeczka maku
Make wymieszalam z suchymi drozdzami, dodalam sol. W innej misce rozmieszalam jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozmieszalam z woda. Wymieszalam razem wszystkie składniki, potem wyrabialam ciasto około 5 minut, az stalo sie ono gładkie i lśniące. Uformowalam kule, ktora wlozylam do lekko naoliwionej miski, przykrylam folią i odstawilam do wyrośnięcia na 2 godziny, skadajac ciasto raz w tym czasie (po godzinie). Wstawilam na noc do lodowki, a rano, zimne ciasto podzielilam na 4 czesci i pozwolilam im odpocząć około 20 minut, po czym uformowalam z kawalkow walki, ok. 40cm dlugie. Zaplotlam je w warkocz i tak przygotowany chlebek pozostawilam do wyrosniecia, a trwalo to nieco ponad 1 godzine.
Wyrosnieta challah posmarowalam rozmaconym jajkiem i wsadzilam do pieca nagrzanego do 180C. Pieklam 20 min, wyjelam chalke, posmarowalam ja raz jeszcze glazura i dopiekalam 10-15 min.
Warkocze śniadaniowe
Składniki
Przepis
Składniki:
0,5 kg mąki (plus 1 szklanka do wyrabiania)
1 szkl. letniego mleka
2 dkg drożdży
2 jajka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko do smarowania
5 dkg roztopionej margaryny
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka, zostawić do wyrośnięcia.
2. Jajka roztrzepać dodać: mleko, cukier, olej, mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże.
3. Po wymieszaniu, wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać rękami (jak na kluski) podsypując mąką, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
4. Po wyrobieniu uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 min.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i podzielić na 9 kulek, każdą posmarować roztopioną margaryną i formować wałki dł. ok. 30cm.
6. Biorąc po trzy wałki zlepić końce i zapleść warkocze, końce zawijając pod spód. Wyłożyć na posmarowaną blachę., zostawić na ok. 15 min. aż podrosną.Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać makiem (sezam, kruszonka)
7. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.
SMACZNEGO !!!
Można ciasto podzielić na większą ilość kulek i wtedy wyjdzie więcej mniejszych warkoczy (tak jak na zdjęciu)
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]