CAPPUCCINO, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CAPPUCCINO
I Ciasto biszkopt ciemny
8 jaj
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(robiłam tak jak w wyżej z jasnym biszkoptem tylko, że z tych proporcji i na sam koniec kakao)
II ciasto:
20 dag kokosu
5 białek
1 szklanka cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać , piec na złocisty kolor w temp. 160 -180 przez 30 minut. (moje ciasto było cały czas białe przez te 30 minut a potem nagle się ze złociło więc musisz pilnować, żeby ci sie nie spaliło)
masa:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki zwykłej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym ( ja dałam kawę rozpuszczalna)
1 szklanka mleka + cukier = zagotować
1 szklanka mleka rozpuścić budyń, mąkę, cukier waniliowy, żółtka wymieszać i ugotować na gotującym się mleku z cukrem (cały czas musisz mieszać żeby ci się grudki nie zrobiły, na początku i tak ci sie zrobią ale i tak cały czas energicznie mieszaj)
Kiedy będzie już tę budyń zimny, masło utrzyj na puch, dodaj wystudzony budyń oraz po trochu kawę ciągle miksując (jak wlejesz cała kawę na raz to może masa ci wyjść gorzka)
polewa:
3 łyżki cukru
6 łyżek wody
5 dag margaryny
2 łyżki kakao
cukier + woda + margaryna = rozpuszczasz na małym ogniu ;) potem dodajesz kakao i mieszasz żeby się rozpuściło
przełożenie placka:
I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto - polewa
Smacznego :)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]