CIASTO KRÓWKA,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO KRÓWKA
Wiele przepisów jest na to pyszne ciasto jednak wszystkie są różne. Doszłam do przepisu na ciasto krówkę idealnego, bardzo pysznego i prostego w przygotowaniu. Masa jest z cukierków, bardzo pyszna a w dodatku ciągnąca, natomiast wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady.
Biszkopt:
· 5 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· 5 łyżek maki tortowej
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 duża łyżka ciemnego kakao
Masa budyniowa:
· 3 szklanki mleka
· 2 budynie waniliowe bez cukru
· 4 łyżki mąki pszennej
· 5 łyżek cukru
· 1 margaryna Kasia
Polewa:
· 300 g cukierków krówek
· 50 g masła
· 4 łyżki mleka
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier, dodajemy żółtka. Jak składniki się polaczą wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie o wymiarach 30/23) wyłożoną papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 30 minut. Biszkopt ładnie rośnie i nie opada. Ostudzony kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
Masa budyniowa: W szklance mleka mieszamy budynie z mąka, resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Przed zagotowaniem mleka wlewamy rozmieszane budynie, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń. Przekładamy masę na dwa talerze i studzimy aż będzie bardzo zimna. Margarynę przekładamy do miski, ucieramy mikserem dodając po łyżce gęstego budyniu. Masy wyjdzie sporo.
Pierwszy blat ciast przekładamy do blaszki, wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko je dociskając.
Polewa: Cukierki krówki wkładamy go garnka, dodajemy masło i mleko, podgrzewamy aż składniki się połączą. Masa szybko gęstnieje więc jeszcze gorącą wylewamy na ciasto, lekko ją rozsmarowując. Posypujemy wierzch ciasta białą czekoladą lub płatkami migdałów.
Drobna uwaga: Ciasto kroimy nożem, maczając go w ciepłej wodzie, wtedy ciągnąca masa nie będzie się aż tak przyklejała i ciasto lepiej się pokroi.
http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/ciasto-krowka.html
[ Pobierz całość w formacie PDF ]