CIASTO FALA, coś dla żołądka, ciasta

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO "FALA"

 

 

Autor: irma

 

Ciasto kakaowe z dodatkiem białego wina z serowym wierzchem wygląda efektownie i jest bardzo puszyste. Warto wypróbować na zbliżające się święta.

 

Składniki

Ciasto mąka pszenna, 2 szkl.

cukier, 1 szkl.

kostka margaryny, 25 dkg.

białe wino, 8 łyżek

kakao, 2 łyżki

jajka, 4 szt.

proszek do pieczenia, 2,5 łyżeczki

Masa serowa biały mielony ser, 0,5 kg.

masło roślinne, 12,5 dkg.

Jaja, 4 szt.

grysik, 4 łyżki

cukier puder, 3/4 szkl.

cukier waniliowy, 1 op.

pr. do pieczenia, 1 łyżeczka> 6 os.              > 60 min              średnie              przystępne

 

Przygotowanie

1

Margarynę, cukier, wino, 2 łyżki wody i kakao zagotować na wolnym ogniu. Po wystudzeniu zmiksować z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodając po jednym żółtku. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blachę o wym. 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto

2

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i serem. Dodać 4 żółtka, grysik i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową

3

Łyżką nakładać masę serową na ciemne ciasto, tworząc niepołączone ze sobą kleksy. W ten sposób powstaną czarno białe fale. Ciasto piec w tem.160 st.C przez ok.1,5 godz. Życzę SMACZNEGO!

4

Moja rada: do masy serowej można dodać zapach np. pomarańczowy lub waniliowy. Po upieczeniu ciasto zostawiam w otwartym ppiekarniku

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl