CIASTO FALA, coś dla żołądka, ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO "FALA"
Autor: irma
Ciasto kakaowe z dodatkiem białego wina z serowym wierzchem wygląda efektownie i jest bardzo puszyste. Warto wypróbować na zbliżające się święta.
Składniki
Ciasto mąka pszenna, 2 szkl.
cukier, 1 szkl.
kostka margaryny, 25 dkg.
białe wino, 8 łyżek
kakao, 2 łyżki
jajka, 4 szt.
proszek do pieczenia, 2,5 łyżeczki
Masa serowa biały mielony ser, 0,5 kg.
masło roślinne, 12,5 dkg.
Jaja, 4 szt.
grysik, 4 łyżki
cukier puder, 3/4 szkl.
cukier waniliowy, 1 op.
pr. do pieczenia, 1 łyżeczka> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
1
Margarynę, cukier, wino, 2 łyżki wody i kakao zagotować na wolnym ogniu. Po wystudzeniu zmiksować z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodając po jednym żółtku. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blachę o wym. 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto
2
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i serem. Dodać 4 żółtka, grysik i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową
3
Łyżką nakładać masę serową na ciemne ciasto, tworząc niepołączone ze sobą kleksy. W ten sposób powstaną czarno białe fale. Ciasto piec w tem.160 st.C przez ok.1,5 godz. Życzę SMACZNEGO!
4
Moja rada: do masy serowej można dodać zapach np. pomarańczowy lub waniliowy. Po upieczeniu ciasto zostawiam w otwartym ppiekarniku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]