CHOROBA BURGERA, masaż

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

CHOROBA BURGERA - postępowanie masażem (zakrzepowo zarostowe zapalenie naczyń)

 

Masaż możemy wykonywać tylko w I i II stopniu choroby (wg Fontaine’a)

Celem stosowania masażu jest:

· Zmniejszenie dolegliwości podmiotowych

· Zwiększenie przepływu kapilarnego krwi

· Stworzenie korzystnych warunków dla powstania krążenia obocznego

· Doprowadzenie produktów przemiany materii

 

 

Masaż – stopień I

Faza I

Masaż klasyczny powłok brzusznych. Poprzez rozgrzanie okolicy brzucha i okolicy lędźwiowej uzyskujemy odruchowe rozszerzenie naczyń w kończynach dolnych.   Jeżeli przed masażem wykonywane były zabiegi rozgrzewające okolice brzucha i lędźwi możemy pominąć fazę I.

 

Faza II

1.Stosujemy postępowanie klasyczne wykorzystując: delikatne głaskania dosercowe i od sercowe, delikatne rozcierania, lekkie ugniatania podłużne i i delikatne uciski w miejscach poniżej i powyżej występowania zmian chorobowych. Może się okazać że już w stopniu I choroby nie można wykonywać rozcierań ze względu na zmiany troficzne skóry jak również ze względu na odczyn paradoksalny (obkurczanie się naczyń krwionośnych pod wpływem ich rozgrzania). W trakcie masażu można – jeśli nie sprawia to pacjentowi bólu – unieść kończynę powyżej poziomu celem ułatwienia odpływu żylnego.

2. masaż segmentarny – stosujemy tylko w przypadkach, w których naczynia mają zdolność reagowania na bodźce.

 

Stopień II

1.Kontynuacja postępowania klasycznego ze st. I w dwóch fazach.

Faza I – jw.

Faza II – jw. Może się okazać że zastosowanie głaskań a nawet delikatnych ugniatań powoduje uszkodzenie skóry oraz odczyn paradoksalny. W takim przypadku masaż polega na wykonaniu tylko ucisków jednoczesnych.

 

2.M segmentarny – jw.

 

Uwaga! Może się okazać że techniki stosowane w m.s. będą powodowały pogorszenie st. Zdrowia. W takim przypadku należy stosować wyłącznie postępowanie klasyczne.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl