CHLEB ŻYTNI, CHLEB, chleby bułki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ęłęóCHLEB ŻYTNI
1 kg mąki żytniej
40 dag ziemniaków
1 dag drożdży
sól
źródlana lub mineralna woda
tłuszcz do posmarowania blachy
Poprzedniego dnia 35 dag mąki zalać trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody (najlepiej źródlanej albo mineralnej) i postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania (zimą możemy wykorzystać do tego celu poczciwy kaloryfer). Rano ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto około 10 minut (najlepiej mikserem), a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3-4 godziny. Przełożyć na natłuszczoną blachę i zostawić jeszcze na pół godziny. Włożyć do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piec około godziny. Do chleba można dodać kminek (mielony lub w ziarenkach), jeśli oczywiście lubimy jego smak. W dawnych czasach blachę chlebową wykładano liśćmi
kapusty i... tataraku, który ma podobno zapewniać zdrowie i doskonałą kondycję na długie lata!
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]