CIASTECZKA, Przepisy - Anna Starmach

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTECZKA W PIEGI

 

Składniki:

 

150 g masła

 

150 g cukru

 

300 g mąki

 

1 jajo

 

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

100 g cukierków m&m

 

 

 

Przygotowanie:

 

Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przeźroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na niej kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

 

Składniki:

 

120 g miękkiego masła

 

80 g drobnego cukru

 

1 jajo

 

250 g mąki

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1 tabliczka czekolady deserowej

 

50 g posiekanych orzechów włoskich

 

 

 

Przygotowanie:

 

Czekoladę pokrój na malutkie kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, używając miksera, dodaj jajko, wymieszaj, stopniowo dodawaj też mąkę, cały czas mieszaj ciasto. Na samym końcu do masy dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj tym razem łyżką. Z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszcz łyżką (zachowaj odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). Piecz około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

KOKOSANKI

 

Składniki:

 

250 g wiórków kokosowych

 

60 g masła

 

150 g cukru

 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

2 białka

 

Przygotowanie:

 

Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.

 

 

 

„ŚLIMAKI” Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RODZYNKAMI

 

Składniki:

 

opakowanie ciasta francuskiego

 

200 g sera białego mielonego

 

100 g rodzynek

 

4 łyżki cukru

 

1 jajo

 

 

 

Przygotowanie:

 

Ser wymieszaj z połową cukru i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl