CIASTA(2), CIASTA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE
5-6 jaj, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 20 dkg cukru pudru (trzcinowy puder też jest dostępny),
30 dkg migdałów sparzyć i obrać ze skórki (mogą być też ze skórką), zmielić.
Migdały dodawać powoli do masy z żółtek i cukru. Dodać skórkę i sok z 2 pomarańczy (3 łyżki zostawić do lukru), 8 łyżek tartej bułki.
Białka ubić na sztywno i połączyć z masą.
Piec w tortownicy 60 min. w temp. 180°C.
Do dekoracji lukier z :
20dkg cukru pudru,
1 łyżka gorącej wody,
3 łyżki soku pomarańczowego.
Ciasto można posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową
CIASTO MIGDAŁOWO-CYTRYNOWE
225 g miękkiego masła utrzeć z 140 g cukru pudru do białości.
Wbijać jajka jedno po drugim nadal miksując. Po każdym jajku dodawać porcję mąki – w sumie 50 g mąki.
Dodać 225 g zmielonych migdałów ze skórką. Skórkę i sok z 2 cytryn.
Delikatnie wymieszać, przelać do małej tortownicy (ciasto jest lejące o konsystencji gęstej śmietany).
Piec ok. 60 min. w temp. 180°C.
Można udekorować lukrem i płatkami migdałów.
CIASTO BRAWNI
8 jajek,
4 czekolady gorzkie (+1 na wierzch).
300 g masła,
1,5 szklanki maki,
1,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Roztopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Białka ubić.
Żółtka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać wystudzona masę czekoladową. Wymieszać. 1/3-3/4 czekolady oprószyć wierzch ciasta.
Piec 40-50 min. w temp. 160-170°C.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]