CIASTA(2), CIASTA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

CIASTO MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE

 



5-6 jaj, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 20 dkg cukru pudru (trzcinowy puder też jest dostępny),

30 dkg migdałów sparzyć i obrać ze skórki (mogą być też ze skórką), zmielić.

 

Migdały dodawać powoli do masy z żółtek i cukru. Dodać skórkę i sok z 2 pomarańczy (3 łyżki zostawić do lukru), 8 łyżek tartej bułki.

Białka ubić na sztywno i połączyć z masą.

 

Piec w tortownicy 60 min. w temp. 180°C.

 

Do dekoracji lukier z :

20dkg cukru pudru,

1 łyżka gorącej wody,

3 łyżki soku pomarańczowego.

 

Ciasto można posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO MIGDAŁOWO-CYTRYNOWE

 



225 g miękkiego masła utrzeć z 140 g cukru pudru do białości.

Wbijać jajka jedno po drugim nadal miksując. Po każdym jajku dodawać porcję mąki – w sumie 50 g mąki.

Dodać 225 g zmielonych migdałów ze skórką. Skórkę i sok z 2 cytryn.

 

Delikatnie wymieszać, przelać do małej tortownicy (ciasto jest lejące o konsystencji gęstej śmietany).

 

Piec ok. 60 min. w temp. 180°C.

 

Można udekorować lukrem i płatkami migdałów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO BRAWNI

 

 

8 jajek,



4 czekolady gorzkie (+1 na wierzch).

300 g masła,

1,5 szklanki maki,

1,5 szklanki cukru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Roztopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Białka ubić.

Żółtka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać wystudzona masę czekoladową. Wymieszać. 1/3-3/4 czekolady oprószyć wierzch ciasta.

 

Piec 40-50 min. w temp. 160-170°C.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl