CIASTO ŻURAWINOWE, Kuchnia, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO ŻURAWINOWE
Składniki:
· 175 g żurawiny, świeżej lub zamrożonej
· 50 g + 125 g masła
· 150 g + 125 g drobnego cukru (ja zmniejszyłam do 130 i 100 g, mi pasowało, dla męża mogłoby być wiecej cukru :)
· 125 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 1 łyżeczka cynamonu
· 2 duże jajka
· 1,5 łyżki mleka
Żurawinę umyć. Na patelni rozpuścić masło (50 g), dodać cukier (150 g), zaraz za nim żurawinę. Wymieszać, lekko podgrzewając, by żurawina była przykryta syropem cukrowym. Odstawić na chwilę.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać mikserem: 125 g masła, 125 g cukru, 2 jajka (nie ubijamy białek oddzielnie), mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Żurawinę w syropie wyłożyć do tortownicy 20 cm, lub do formy na tartę (z wyciąganym spodem), ja użyłam 20 cm kwadratowej formy z wyciąganym spodem. Na górze rozprowadzić ciasto. Natychmiast wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec około 30 - 40 minut.
Wyjąć z piekarnika, odwrócić 'do góry nogami', uważając by się nie oparzyć, zdjąć blachę i folię z ciasta. Podawać ciepłe.
Smacznego :)
* ciasto jest bardzo niskie, jak tarta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]