CIASTO Z SYROPEM, NIGELLA GRYZIE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto:
1 ⅔ kubka mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ kubka kakao
1 ⅓ kubka cukru
165g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
⅓ kubka śmietany
½ kubka wrzątku
1 kubek gorzkich czekoladowych guziczków
Syrop:
1 łyżeczka kakao
½ kubka wody
½ kubka cukru
30g ciemnej czekolady do przybrania
Potrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.
Ustaw piekarnik na ok. 160˚C
Wyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.
Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i pęknięte po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek powinien być czysty.
Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.
Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]