CIASTO Z MIGDAŁAMI, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO Z MIGDAŁAMI, CYNAMONEM I TRUSKAWKAMI

 

 

Składniki:

·         175 g zmielonych migdałów

·         175 g miękkiego masła

·         120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)

·         175 g mąki

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1 jajko

·         1 żółtko

·         450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki

 

Ponadto:

·         cukier puder do posypania

 

Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.

 

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl