CIASTO Z GRUSZKAMI, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO Z GRUSZKAMI

 

 

Składniki na ciasto:

·         280 g mąki

·         szczypta soli

·         100 g cukru pudru

·         115 g masła, pociętego w małe kawałki

·         1 jajko

·         1 żółtko

·         kilka kropel ekstraktu waniliowego

·         2 - 3 łyżeczki zimnej wody

 

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schładzać w lodówce przynajmniej godzinę.

 

Składniki na nadzienie:

·         4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

·         60 g ciastek amaretti, pokruszonych (można kupić lub upiec samemu - przepis poniżej)

·         60 - 70 dag gruszek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi

·         1 łyżeczka cynamonu

·         80 g rodzynek

·         2 - 3 łyżki brązowego cukru

·         cukier puder, do oprószenia

 

3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć do płytkiej formy o wymiarach 17 x 27 cm (u mnie forma do brownies). Rozsmarować na całości dżem, na dżem wysypać pokruszone ciastka. Gruszki pokroić cieniutko, rozłożyć równo na ciastkach. Posypać cynamonem, następnie rodzynkami, na końcu brązowym cukrem.

 

Z 1/4 pozostałego ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, rozłożyć ukośnie na cieście, od brzegu do brzegu, około 5 pasków w każdym kierunku.

 

Piec około 50 minut w temperaturze 190°C, do złotego koloru. Jeśli będzie zbyt szybko "łapać" kolor, przykryć od góry folią aluminiową.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl