CIASTO ŚLIWKOWE Z MARCEPANEM, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO ŚLIWKOWE Z MARCEPANEM

 

 

Składniki:

·         200 g masy marcepanowej, startej na tarce na dużych oczkach

·         250 g miękkiego masła/margaryny

·         220 g drobnego cukru do wypieków

·         1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

·         kilka kropel olejku migdałowego

·         szczypta soli

·         4 jajka

·         250 g mąki pszennej

·         75 g mąki ziemniaczanej

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         kilka łyżek migdałów w płatkach

·         około 2 kg śliwek

 

Masło, 200 g cukru, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i sól utrzeć. Dodać starty marcepan i jajka (jedno po drugim, cały czas ucierając lub miksując). Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.

 

Ciasto wyłożyć na blachę* (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia), na cieście rozłożyć śliwki, posypać resztą cukru i płatkami migdałów.

 

Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 15 minut przed końcem pieczenia przykryć ewentualnie folią aluminiową. Wystudzić, pokroić na kwadraty.

 

Smacznego :)

 

·         piekłam z połowy składników w formie kwadratowej o boku 23 cm

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl