CIASTO ŚLIWKOWE Z MARCEPANEM, Kuchnia, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO ŚLIWKOWE Z MARCEPANEM
Składniki:
· 200 g masy marcepanowej, startej na tarce na dużych oczkach
· 250 g miękkiego masła/margaryny
· 220 g drobnego cukru do wypieków
· 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
· kilka kropel olejku migdałowego
· szczypta soli
· 4 jajka
· 250 g mąki pszennej
· 75 g mąki ziemniaczanej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· kilka łyżek migdałów w płatkach
· około 2 kg śliwek
Masło, 200 g cukru, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i sól utrzeć. Dodać starty marcepan i jajka (jedno po drugim, cały czas ucierając lub miksując). Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę* (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia), na cieście rozłożyć śliwki, posypać resztą cukru i płatkami migdałów.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 15 minut przed końcem pieczenia przykryć ewentualnie folią aluminiową. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Smacznego :)
· piekłam z połowy składników w formie kwadratowej o boku 23 cm
[ Pobierz całość w formacie PDF ]